2012 © NEZ PERCE Állatvédo Egyesület [minden jog fenntartva] Kovászna megye útjai mentén külön oszlopokat állítunk a sólymok számára, mégpedig azokon a helyeken, ahol valami okból kivágták az út menti fákat, megfosztva védett madarainkat pihenőhelyeiktol. A sólyom védett madár, mely megtisztítja a mezőket, termőföldeket a rágcsálóktól és más kártevőktől. Pártold a sólymokat A SÓLYOMMENTÉS projekt keretében többek között a Csacsa-San sólyom megmentésével próbálkoztunk.. A sepsiszentgyörgyi kóborkutya-menhely tevékenysége a gazdátlan ebek femnntartása és nvelése.   A menhely tevékenysége megfelel az elhagyott kutyákra vonatkozó nemzetközi eloírásoknak, olyan rendszert építettünk ki, melyben minden befogadott állat szükségletének megfelelo élelmet és gyógyszeres kezelést, álatorvosi szakellátást kap, szocializációs képzésben részesül, és a lakossági örökbefogadási rendszerben sajátos aktív beilleszkedési folyamatban vesz részt. Sepsiszentgyörgyi kóborkutya-menhely A NEZ PERCE Egesület behatóan foglalkozik a vad élőhelyek védelmével is. Az érintetlen, vádakban gazdag természet elsősorban az ember számára jelent kedvező ökoszisztémát, ám sajnos manapság éppen az ember az, aki érdekeit követve esztelenül pusztítja a vad erdős környezetet. A vagyonhajhászás, a telhetetlen fakitermelés, illetve a hegycsúcsokat ostromló sznobizmus csupán néhány példa a rombolásra, amelyet az ember az ökoszisztéma kellős közepében elkövet. Éppen ezt ellensúlyozandó Egyesületünk együttmúködési szerződései révén védelmi akciókat fejlesztett ki és folytat a vadak és környezetük megóvására. Bár a román hatóságokkal (politikusokkal is) folytatott küzdelemben az erőviszonyok nem méltányosak, mégis beszámolhatunk néhány sikeres akcióról. Vaddisznómentés Miklósváron 2011 februárjában névtelen bejelentés nyomán indítottunk megfigyelő őrjáratokat, amelyek során felderítettünk egy törvénytelenül létrehozott karámot, amelyben kb. 70, a nem megfelelő életkörülmények miatt már majdnem teljesen háziasult vaddisznót tartottak. Az akció három hónapig tartott, mely idő alatt a szakhatóságok, de magánszemélyek által is támasztott, különféle akadályokkal kellett megküzdeni. A karámot végül is felszámolták, 32 vaddisznót (kocák malacostul) áttelepítették a kálnoki kezelő-farmra, majd szabadon engedték őket. A töbi vaddisznót kisebb csoportokra választva törvényesen működő egyesületeknek adták el. Zergevédelem A medvék hibernálási területének fenntartása a Bikfalva-Dobolló természetvédelmi területen Az utóbbi években a médiában igen erős hangsúlyt kapott a medve-jelenség, aminek oka szintén az ember, hiszen erőszakkal behatolt erdeink egyik legszebb vadjának hibernálási és életterületére, a medve biológiai órájának módosulását váltva ki. Medvéink pedig erre az emberi magatartásra válaszolva nem késlekedtek kimutatni foguk fehérjét, és mégis ők kerültek ki vesztesen e viadalból. A NEZ PERCE Egyesület a hibernálás időszakában mindig megtette védelmi és figyelmeztető intézkedéseit a lakosság körében. Azokon a területeken, ahol a medvék téli álmukat alusszák, élelmet osztottunk, hogy a vadak az időjárási, illetve emberi körülményektől függetlenül úgy juthassanak táplálékhoz, hogy ne kelljen az emberekkel kapcsolatba kerülniük. Úgyszintén falusi tanácsadó összejöveteleken próbálkoztunk a lakosság ilyen irányú nevelésével is. Fenntartási és nevelési programok falvakon és esztenákon Egyesületünk folyamatosan fejleszti kényszerítő módszereit az esztenatulajdonosok, illetve azon lakosok körében, akik tevékenységükkel károsítják a vadvilágot, megzavarva az ökológiai egyensúlyt. A nem mezőgazdsági magashegyi területekről, a juhnyájak szabad mozgásáról, a juhászkutyákra vonatkozó állat-egészségügyi szabályok be nem tartásáról, a legelők kisállat- állományának szándékos pusztításáról van szó. Annyi, állatokkal szemben elkövetett kegyetlenséget láttunk környezetünkben, hogy emberként immár szégyellnünk kell saját fajtánkat! Amodern ember vérszomjassága már rég túllépte gyermekkorunk horrortörténeteinek képzeletvilágát, sőt, ami most az erdőkben történik, rosszabb és kegyelenebb, mint amit bármely romániai vágóhídon látni lehet. A VAD TERMÉSZET VÉDELME 2011- A miklósvári vaddisznók 2011- Juhászok által felakasztott medvebocs (kb. 8 hónapos) egy Barót környéki esztenán TERMENI SI CONDITII