2012 © Asociatia pentru animale „NEZ PERCE” [toate drepturile rezervate] Prin acest proiect s-au amplasat stâlpi pe marginea drumurilor din judeţul Covasna, stâlpi a căror destinaţie vine în sprijinul şoimilor. Aceşti stâlpi au fost amplasaţi pentru înlocuirea arborilor care, din diverse motive, au fost tăiaţi lăsând astfel şoimii fără loc de repaus. Şoimii sunt ocrotiţi de lege şi prin activitatea lor curăţă câmpurile de rozătoare sau alţi dăunători. SUSŢINE ŞOIMII În cadrul proiectului SALVAŢI ŞOIMII, una dintre activităţi a fost încercarea de salvare a şoimului Csacsa-San. Adăpostul pentru câinii comunitari din Sfântu-Gheorghe desfăşoară acţiuni de conservare şi educare a câinilor fără stăpân. Schema sa de funcţionare respectă legile internaţionale de protecţie a câinilor abandonaţi şi, ca atare, s-a creat un sistem prin care câinii primiţi în adăpost beneficiază de hrană şi medicamente conform necesităţilor individuale pentru fiecare exemplar în parte, şcoală de sociabilitate, mijloace medico-veterinare de specialitate şi propriul concept de reintegrare activă a exemplarelor canine în rândul populaţiei prin sistemul de adopţii. ADĂPOSTUL PENTRU CĂINI COMUNITARI SF. GHEORGHE Asociaţia NEZ PERCE se preocupă îndeaproape şi de habitatul sălbatic. Un mediu sălbatic, virgin şi bogat în varietate de faună denotă un ecosistem favorabil în primul rând oamenilor, dar, din păcate, în ziua de astăzi omul este interesat să distrugă incoştient mediul forestier sălbatic. Setea după proprietăţi, lăcomia lemnului industrial sau, pur şi simplu, snobismul pentru vârful muntelui sunt doar câteva elemente negative pe care omul le construieşte exact în inima ecosistemului. Ca atare, asociaţia noastră prin protocoalele sale de colaborare a dezvoltat şi susţine şi în continuare acţiuni de protecţia animalelor sălbatice şi a mediului în care acestea trăiesc. Deşi lupta cu oficialităţile române (inclusiv politicieni) este inegală am reuşit câteva acţiuni de succes. Le amintim în continuare. Salvarea mistreţilor de la Micloşoara Acţiunea a început în februarie 2011 în urma unui apel anonim. După efectuarea unor raiduri de observaţie au fost descoperiţi într-un ţarc ilicit aproximativ 70 de mistreţi, aproape domesticiţi din cauza condiţiilor improprii de existenţă. Acţiunea s-a desfăşurat într-un interval de 3 luni, trecând prin diverse obstacole impuse de oficialităţile din domeniu, dar şi de persoane private. În cele din urmă ţarcul a fost desfiinţat, 32 de porci (mame cu pui) au fost transferaţi într-o fermă-tratament la Calnic, după care au fost repuşi în libertate. Ceilalţi porci, au fost despărtiţi în efective mai mici şi vânduţi către asociaţii legale. Protejarea caprelor Menţinerea graniţelor de hibernare a urşilor din parcul Bicfalău-Dobârlau În ultimii ani, fenomenul urşilor a prins o culoare media foarte puternică, tot din cauza omului, care a penetrat pe nedrept spaţiul de hibernare al unuia dintre cele mai frumoase animale din pădurile noastre şi nu numai, schimbând în felul acesta ceasul biologic al ursului. Acesta nu s- a sfiit niciodată să-şi arate colţii răspunzând astfel comportamentului uman, deşi, până la urmă, ursul a ieşit învins. Asociaţia NEZ PERCE a desfăşurat întotdeauna, în perioada hibernării, măsuri de protecţie şi semnalizare faţă de populaţie. S-a distribuit în zona de hibernare mâncare, astfel încât indiferent de condiţiile meteorologice sau umane urşii să găsească la îndemână tot ceea ce le era necesar pentru a nu intra în contact cu omul. De asemenea, prin şedinţe rurale de consiliere s-a încercat educarea populaţiei. Acţiuni de conservare şi educaţie în mediul rural şi stâne Asociaţia noastră dezvoltă continuu metode de constrângere în rândul proprietarilor de stâne şi a oamenilor care prin activităţile lor rurale provoacă daune în habitatul salbatic dereglând ecosistemul. Vorbim aici despre cultivarea forţată a zonelor înalte non-agrare, libera circulaţie a oieritului, nerespectarea regulilor veterinare privind câinii ciobăneşti, distrugerea voită a fondului de animale mici de pe teritoriul păşunatului. În jurul nostru am văzut atât de multe fapte de cruzime împotriva animalelor încât, ca om, am ajuns să-mi fie ruşine de specia mea! Nevoia de sânge a omului modern a depăşit toată fantezia romanelor horror ale copilăriei noastre, ba mai mult ce se întâmplă în pădure este mai rău şi mai crud decât în orice abator din România. PROTECŢIA MEDIULUI SĂLBATIC 2011- Mistreţii de la Micloşoara 2011- Pui se urs (aprox. 8 luni) spânzurat de ciobani la o stână din zona Baraoltului TERMENI SI CONDITII